Balatoni Korona

Switch to desktop

KÖZÖS ÉRTÉKÜNK

Veszprém-megye kelet-balatoni régiójában hét önkormányzat kezdeményezésére térségi összefogás hívta életre a Balatoni Korona pénzhelyettesítő utalványrendszert. A kezdeményezésben két fő motívum kapcsolódik össze: a helyben keletkező gazdasági erő megtartása és az egyedi szellemi-kulturális örökség ápolása.

Balatonalmádi, Balatonfüred, Litér, Nemesvámos, Tihany, Várpalota és Veszprém települések a helyi gazdaság védelmének érdekében egy olyan eszközt bocsátottak útra, ami különösen nagy jelentőségre tehet szert abban az időszakban, amikor a gazdaság élénkítése komoly feladat. Az utalványrendszer kiválóan kiegészíti ugyanis a nemzeti valutát olyan esetekben, amikor azt sok tulajdonos éppen annak jellege folytán kivonja a forgalomból, hiszen a forint felhalmozási eszközként önmagában is képes jövedelmet termelni.

A Balatoni Korona nem kamatozik és kizárólag helyben árusított termékekre és helyi szolgáltatások vásárlására alkalmas a kisrégióban, ahol használatával mindenki támogathatja a munkahelyek megtartását és ez által a gazdaság stabilizálását. A kutatások szerint ugyanis minden helyben elköltött 100 Ft-ból 70 Ft elhagyja az adott térséget, amennyiben forintban fizetünk érte. A Balatoni Korona nagy előnye azon túl, hogy a helyben előállított értékek közvetítésére alkalmas az is, hogy - előzetes számítások alapján egy helyi utalvány - hozzávetőlegesen tizennégyszer gyorsabban forog, mint a nemzeti fizetőeszköz. A Balatoni Korona a települések közösségeinek saját érdekére épít azzal, hogy a meglevő vásárló erőt kívánja a helyben megtermelt vagy forgalmazott termékek és szolgáltatók, kereskedők felé visszairányítani. Hiszen, ha a szabadon felhasználható jövedelmünket a szomszéd utcában vagy településen működő vállalkozás termékeire és szolgáltatásaira fordítjuk, azzal nem csak azt a gazdasági társaságot segíthetjük, de nagyobb eséllyel tudjuk megőrizni a munkahelyeket is régiónkban.

A Balatoni Korona biztonságos fizetőeszköz. Minden egyes kibocsátott utalvány forint fedezetét banki letétbe helyezzük. Csak annyi utalvány kerül forgalomba, amennyinek a fedezete rendelkezésre áll. Ez garantálja azt, hogy az utalvány érvényességi időben bármikor forintra váltható. A biztonságos használatot elősegíti az is, hogy az utalvány gyártásánál a legmodernebb biztonsági megoldásokat is alkalmaztuk, melyeket kiadványunkban ismertetünk is.

Bízunk abban, hogy a Balatoni Korona művészi színvonalú előállítása megkedvelteti ezt a fizetési eszközt a használóival. Szeretnénk, ha a térségben jellemző turizmus is bázist adna a nagyobb mérvű használatra és ezzel még nagyobb vásárlóerőt tudnánk a térség termelőihez és szolgáltatóihoz eljuttatni.

Köszönjük, hogy a Balatoni Koronát használja!

Balatoni Korona ZRt